vaddisznópofa | 800 g |
sertészsír | 100 g |
sárgarépa | 100 g |
zellergumó | 50 g |
fehérrépa | 50 g |
vöröshagyma | 100 g |
fokhagyma | 4 gerezd |
paradicsom | 50 g |
paprika | 50 g |
vörösbor | 3 dl |
alaplé | 2 l |
borókoabogyó | 5 db, mergtörve |
mustármag | 5 g, megtörve |
borsikafű | 10 g |
koriandermag | 5 g, megtörve |
só, bors | ízlés szerint |
Erdei gombakrémmel töltött prósza:
burgonya | 300 g |
aludttej | 3 dl |
liszt | 100 g |
fokhagyma | 1 gerezd |
só, boros | ízlés szerint |
erdei gomba, esetünkben fenyőtinóru |
400 g |
salotta hagyma | 100 g |
tejföl | 200 g |
zsír | 50 g |
kakukkfű, só, bors | ízlés szerint |
Kerekrépa saláta:
kerekrépa | 300 g |
lilahagyma | 50 g |
tökmagolaj | 1 dl |
kukorica csíra olaj | 2 dl |
fehér balzsamecet | 0,5 dl |
magos mustár | 50 g |
méz | 25 g |
só | ízlés szerint |
Szalonnás kel:
kelkáposzta | 200 g |
kolozsvári szalonna | 100 g |
A pofákat sózzuk majd erős lángon, megpirítjuk a zsíron. Egy vasedényben vagy kacsasütőben elkezdjük pirítani a hagymát, majd hozzáadjuk a répákat és a zellert. Amikor színt kaptak hozzáadjuk a húst, a paprikát, paradicsomot és a fűszereket. A serpenyőben amiben a húst pirítottuk kissé redukáljuk a bort, valamint feloldjuk a pirítás során letapadt pörzsanyagokat. A beforralt bort is a húsra öntjük. Felöntjük alaplével, hozzáadjuk a fűszereket, lefedjük és sütőben puhulásig (kb. 3 óra) 160 fokon készítjük. Amint a hús megpuhult, a pecsenyelevet leszűrjük, és mártás sűrűségűre forraljuk, és tálaláskor ezzel vonjuk be.
Erdei gombakrémmel töltött prósza:
A burgonyát apró lyukú reszelőn az aludttejbe reszeljük, így nem szürkül meg. Sózzuk, borsozzuk, lisztet adunk hozzá, valamint belereszeljük a fokhagymát. Az állaga sűrű palacsintatészta kell, hogy legyen. A masszát jól kizsírozott serpenyőben kiterítjük, és sütjük, mint a palacsintát. Amint az egyik oldala megpirul, fordítjuk, miután megsült, papírtörlővel leitatjuk a felesleges zsírt. Az aludttejet helyettesíthetjük tejföl és kefir keverékével.
A finomra vágott hagymát megpároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott gombát. Pár szebb darab gombát külön pirítunk, és félretesszük díszítésnek. A gombát sózzuk borsozzuk, és kakukkfűvel ízesítjük, majd pürésítjük, állagát tejföllel állítjuk be, hogy jól kenhető legyen. A gombás masszával megkenjük a krumpliprószát, feltekerjük és formázzuk.
Kerekrépa saláta:
A répát julienne-re vágjuk, a lilahagyma kivételével a többi hozzávalóból vineigrett-et készítünk, habverő vagy akár botmixer segítségével. Az öntetet összekeverjük a répával, a tetejére vékonyra vágott lilahagymát halmozunk.
Szalonnás kel:
A kelkáposztát felcsíkozzuk és lobogó sós vízben blansírozzuk. A szalonnát felcsíkozzuk, és kevés vízzel egy serpenyőben kipirítjuk. Amint a víz elpárolgott és a szalonna színt kapott, átfuttatjuk rajta a kelkáposztát.
Finomra vágott újhagymával, pirított gombával, tökmagolajjal vagy medvehagymás olajjal kikevert tejföllel díszítjük.