HU
Főoldal » Élménnyel teli ízek Zalakaroson 2018 » 1. helyezett: Zalai vaddisznópofa

1. helyezett: Zalai vaddisznópofa

2018. 06. 01.
1. helyezett: Zalai vaddisznópofa

Hozzávalók

vaddisznópofa 800 g
sertészsír 100 g
sárgarépa 100 g
zellergumó 50 g
fehérrépa 50 g
vöröshagyma 100 g
fokhagyma 4 gerezd
paradicsom 50 g
paprika 50 g
vörösbor 3 dl
alaplé 2 l
borókoabogyó         5 db, mergtörve    
mustármag 5 g, megtörve
borsikafű 10 g
koriandermag                     5 g, megtörve
só, bors ízlés szerint

 

Erdei gombakrémmel töltött prósza: 

burgonya            300 g
aludttej 3 dl
liszt 100 g
fokhagyma                         1 gerezd               
só, boros ízlés szerint        

erdei gomba,
esetünkben fenyőtinóru     
400 g
salotta hagyma 100 g
tejföl 200 g
zsír 50 g
kakukkfű, só, bors ízlés szerint

 

Kerekrépa saláta:

kerekrépa 300 g
lilahagyma 50 g
tökmagolaj 1 dl
kukorica csíra olaj              2 dl
fehér balzsamecet 0,5 dl
magos mustár 50 g
méz 25 g
ízlés szerint

 

Szalonnás kel: 

kelkáposzta 200 g
kolozsvári szalonna            100 g

Recept

A pofákat sózzuk majd erős lángon, megpirítjuk a zsíron. Egy vasedényben vagy kacsasütőben elkezdjük pirítani a hagymát, majd hozzáadjuk a répákat és a zellert. Amikor színt kaptak hozzáadjuk a húst, a paprikát, paradicsomot és a fűszereket. A serpenyőben amiben a húst pirítottuk kissé redukáljuk a bort, valamint feloldjuk a pirítás során letapadt pörzsanyagokat. A beforralt bort is a húsra öntjük. Felöntjük alaplével, hozzáadjuk a fűszereket, lefedjük és sütőben puhulásig (kb. 3 óra) 160 fokon készítjük. Amint a hús megpuhult, a pecsenyelevet leszűrjük, és mártás sűrűségűre forraljuk, és tálaláskor ezzel vonjuk be.


Erdei gombakrémmel töltött prósza:
A burgonyát apró lyukú reszelőn az aludttejbe reszeljük, így nem szürkül meg. Sózzuk, borsozzuk, lisztet adunk hozzá, valamint belereszeljük a fokhagymát. Az állaga sűrű palacsintatészta kell, hogy legyen. A masszát jól kizsírozott serpenyőben kiterítjük, és sütjük, mint a palacsintát. Amint az egyik oldala megpirul, fordítjuk, miután megsült, papírtörlővel leitatjuk a felesleges zsírt. Az aludttejet helyettesíthetjük tejföl és kefir keverékével.

A finomra vágott hagymát megpároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott gombát. Pár szebb darab gombát külön pirítunk, és félretesszük díszítésnek. A gombát sózzuk borsozzuk, és kakukkfűvel ízesítjük, majd pürésítjük, állagát tejföllel állítjuk be, hogy jól kenhető legyen. A gombás masszával megkenjük a krumpliprószát, feltekerjük és formázzuk.

Kerekrépa saláta:
A répát julienne-re vágjuk, a lilahagyma kivételével a többi hozzávalóból vineigrett-et készítünk, habverő vagy akár botmixer segítségével.  Az öntetet összekeverjük a répával, a tetejére vékonyra vágott lilahagymát halmozunk.

Szalonnás kel:
A kelkáposztát felcsíkozzuk és lobogó sós vízben blansírozzuk. A szalonnát felcsíkozzuk, és kevés vízzel egy serpenyőben kipirítjuk. Amint a víz elpárolgott és a szalonna színt kapott, átfuttatjuk rajta a kelkáposztát.

Finomra vágott újhagymával, pirított gombával, tökmagolajjal vagy medvehagymás olajjal kikevert tejföllel díszítjük.

letöltés

vissza