őzcomb | 1 kg |
vöröshagyma | 2 db |
fokhagyma | 3 gerezd |
só, bors | ízlés szerint |
mustár | ízlés szerint |
őrölt szerecsendió | ízlés szerint |
zsír | 2 g |
sárgarépa | 2 g |
fehérrépa | 2 g |
zeller | 1 g |
fehérbor | 0,3 dl |
kristálycukor | ízlés szerint |
babérlevél | ízlés szerint |
burgonya | 30 g |
liszt | 2 g |
tojás | 3 db |
tejszín | 0,2 dl |
A húst megtisztítjuk, s nagyobb darabokra vágjuk és serpenyőben felhevítem a zsírt, beleteszem a csíkokra vágott húst. Pörkölöm, ahogy a pörkölteknél szoktam. Ha már megpirult, akkor kiveszem, félreteszem. A serpenyőbe belerakom a kockára vágott zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát és elkezdem pirítani. Mikor már elkezd színe lenni, hozzáadom a cukrot, fűszereket, mustárt, ezután pirítom tovább és felöntöm fehérborral, lassan elkezdem párolni, ha megfőtt, hozzáadom a tejszínt és még egyszer felforralom, összeturmixolom, átpasszírozom a serpenyőbe visszaöntve, összeforralom a hússal. A maradék zöldséget forrásban lévő vízben 5 percig előfőzöm, a vízből kivéve lehűtöm, s serpenyőben készre pirítom, félreteszem. Közben a burgonyát meghámozom, megmosom, nagyobb kockára vágom, felteszem sós vízbe főni. Mikor már megfőtt, leszűröm egy tálba és burgonyanyomón átnyomom. Fűszerezem, sóval, borssal és szerecsendióval. Hozzákeverem a lisztet a tojást, s jól összedolgozom. A masszából tallérokat formázva aranysárgára sütöm. A tálalásnál a sült leveszöldségeket a tallérral tányérra helyezzük, s mellé az őztokányt.