HU
Főoldal » Élménnyel teli ízek Zalakaroson 2018 » 2. helyezett: Mustáros őztokány, pirított leveszöldséggel és hozzá gánica tallér

2. helyezett: Mustáros őztokány, pirított leveszöldséggel és hozzá gánica tallér

2018. 06. 01.
2. helyezett: Mustáros őztokány, pirított leveszöldséggel és hozzá gánica tallér

Hozzávalók

őzcomb 1 kg
vöröshagyma 2 db
fokhagyma 3 gerezd
só, bors ízlés szerint
mustár ízlés szerint
őrölt szerecsendió        ízlés szerint
zsír 2 g
sárgarépa 2 g
fehérrépa 2 g
zeller 1 g
fehérbor 0,3 dl
kristálycukor ízlés szerint
babérlevél ízlés szerint
burgonya 30 g
liszt 2 g
tojás 3 db
tejszín 0,2 dl

Recept

A húst megtisztítjuk, s nagyobb darabokra vágjuk és serpenyőben felhevítem a zsírt, beleteszem a csíkokra vágott húst. Pörkölöm, ahogy a pörkölteknél szoktam. Ha már megpirult, akkor kiveszem, félreteszem. A serpenyőbe belerakom a kockára vágott zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát és elkezdem pirítani. Mikor már elkezd színe lenni, hozzáadom a cukrot, fűszereket, mustárt, ezután pirítom tovább és felöntöm fehérborral, lassan elkezdem párolni, ha megfőtt, hozzáadom a tejszínt és még egyszer felforralom, összeturmixolom, átpasszírozom a serpenyőbe visszaöntve, összeforralom a hússal. A maradék zöldséget forrásban lévő vízben 5 percig előfőzöm, a vízből kivéve lehűtöm, s serpenyőben készre pirítom, félreteszem. Közben a burgonyát meghámozom, megmosom, nagyobb kockára vágom, felteszem sós vízbe főni. Mikor már megfőtt, leszűröm egy tálba és burgonyanyomón átnyomom. Fűszerezem, sóval, borssal és szerecsendióval. Hozzákeverem a lisztet a tojást, s jól összedolgozom. A masszából tallérokat formázva aranysárgára sütöm. A tálalásnál a sült leveszöldségeket a tallérral tányérra helyezzük, s mellé az őztokányt.

letöltés

vissza