HU
Főoldal » Hírek » A magyarok kenyere is nemzeti összetartozást fejez ki

A magyarok kenyere is nemzeti összetartozást fejez ki

2017. 08. 20.
A magyarok kenyere is nemzeti összetartozást fejez ki

Államalapító királyunkra, több mint ezer éves államiságunkra és az új kenyér ünnepére emlékezett Zalakaros augusztus 20-án.

Az ünneplőket a Szent István téren álló István és Gizella-szobornál a Dalárda-Vegyeskar műsora és Novák Ferenc polgármester beszéde emlékeztette a jeles évfordulóra.

A polgármester ezúttal az új kenyér és a kenyérszentelés hagyományát állította beszédének középpontjába, hiszen – mint mondta – az emberiség történelmében már évezredek óta fontos szerepet tölt be a kenyér, s a magyarsági is ősi jövevényszavai között tartja számon a kenyér szót. A kenyér tehát a magyar történelemhez erősen köthető és kötődő, de napjainkban is újabb és újabb szokások kötődnek hozzá. Utóbbiak között említette a Magyarok kenyere mozgalmat, mely a magyar nemzet összetartozását fejezi ki azáltal, hogy a készítéshez szükséges anyagokat az egykori nagy Magyarország területéről szállítják hozzá: a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát, majd az ünnepélyes összeöntés és őrlés után készítik el. A vizet ehhez - a Tisza forrásából hozzák- Kárpátaljáról -, a sót pedig Parajdról, az egyetlen magyarok művelte sóbányából. A másik ilyen kezdeményezés s Kárpát-medence kenyere, amelynek során Szolnokon egy hatalmas kemencében kisütnek egy több száz kilós kenyeret, amelynek alapanyagait a Kárpát-medence számos vidékéről adományozzák magyar közösségek és magánszemélyek.

Az ünneplők a városi megemlékezésen zalakarosi kenyérből részesülhettek, melyet Fodor Balázs diakónus áldott meg, majd a felszeletelt kenyeret a Rügyecske táncegyüttes fiatal táncosai kínálták körbe.

vissza