HU
Főoldal » Turisztikai » A tótszentmártoni Kámán-hegy és a Vlasics Pincészet

A tótszentmártoni Kámán-hegy és a Vlasics Pincészet

2021. 09. 29.
A tótszentmártoni Kámán-hegy és a Vlasics Pincészet

 Mikor is utazzunk a horvát határ mellett fekvő Tótszentmártonba, ha az ottani ínycsiklandó borok adta örömet akarjuk élvezni?

Ha egy helyi falusi ünnepség hangulatát szeretnénk átérezni, egyszer érdemes júniusra időzíteni, a Szent Antal napján tartandó búcsúra, vagy novemberben Szent Márton napján, mindkét alkalommal bőven adódik alkalom a helyi borok ízlelgetése mellett bekapcsolódni a helyi közösség hagyományos programjaiba, élvezve a vendégszeretetünket és természetesen helyi konyha különlegességeit. A falu védőszentjének ünnepén, a Márton-napon mustszentelésre is sor kerül.

Ha csak arra vágyunk, hogy sétáljunk, túrázzunk egyet egy a Mura mentén elhelyezkedő kis település lankás dombjain, és kóstolgassuk a helyi borokat, úgy érdemes felkeresni a Kámán-hegyet. A hegy a falu határában helyezkedik el, ahol annak ellenére, hogy a településnek nincs borvidéki rangja gyümölcsösök, szőlőültetvények, présházak és borospincék sorakoznak. A Kámán-hegy bejáratánál a látogatókat Szent Orbán, fából készített szobra fogadja.

A Vlasics családi borpincét a Szent Orbán pihenő közvetlen közelében találja a turista.

A család 2006-ban vásárolta meg a szőlőbirtokot rajta az 1975-ben épült pincével. A szőlőtelepítés már a következő évben elkezdődött Pinot Blanc, Szürkebarát és Sauvignon Blanc fajták ültetésével, majd folytatódott Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir és végül Rajnai Rizling fajtával fejeződött be.

A pincében az érett, egészséges szőlőből préselt, reduktív technológiával, irányított erjesztéssel készült, többségében száraz fehér borok, vegyes rozé, illetve vörös bor található a kóracél tartályokban.

A pince borai sikeresen szerepelnek a helyi, a környéki és a horvátországi borversenyeken. Sauvignon Blanc boruk a 2013 évi Zalai Borút által szervezet megyei borversenyen a legjobb fehér bor minősítést érte el. Érmes borai az Irsai Olivér, Chardonnay, Rozé, de mellette Olaszrizling, Rajnai rizling, Sauvignon Blanc, Szürkebarát és Merlot fajták is készülnek.

 

Az ide érkezőnek lehetősége van borkóstolásra, borvásárlásra, falusi vendégasztal, családi és céges rendezvények megrendelésére is. A pincészet rendszeresen kitelepül fesztiválokra.

A Vlasics Pince első embere Vlasics Lajos, aki hobbi borásznak vallja magát, mellette elnöke a Szent Márton Borbarát Egyesületnek és tagja a Zalai Da Bibere Borlovagrendnek.

A blogbejegyzés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával valósul meg.

vissza