HU
Főoldal » Hírek » Az emberi értékeket hozzátéve lehet csak teljes a fejlődés

Az emberi értékeket hozzátéve lehet csak teljes a fejlődés

2016. 07. 16.
Az emberi értékeket hozzátéve lehet csak teljes a fejlődés

Az ország legkisebb városaként tartották számon Zalakarost 19 évvel ezelőtt, amikor a városi rangot elnyerhette.

S bár jelenleg is az egyik legkisebb város a miénk, az eltelt közel két évtized bebizonyította, hogy erre a címre rászolgáltunk, és hogy folyamatosan fejlődünk – e szavakkal kezdte városnapi ünnepi beszédét Novák Ferenc polgármester.

A Kertmoziban tartott ünnepséget sokan tisztelték meg jelenlétükkel, a vendégek között foglalt helyet dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Szabó-Benkő Katalin, a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing igazgatóságának munkatársa, Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke.

DSC_8667

Beszédében a polgármester kitért arra, hogy a városi születésnap mellett ez évben több jeles évfordulót is ünnepelhet Zalakaros.

-          150 éve készült el a Szent Anna templom, kerek 10 éve pedig az Isteni Irgalmasság temploma. 25 évvel ezelőtt ballagtak el az első nyolcadikosok az új karosi iskolából, 25 éves jubileumot ünnepel Zalakaros és Puchheim kapcsolata., s35 éve rendezzük meg  a Karosi Sakkfesztivált, Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű versenyét – sorolta.

Az évfordulók mellett rendkívül fontosak azok a fejlesztések, melyekkel a város az elmúlt években előre tudott lépni, melyek alapját képezik a zalakarosi turizmusnak, s melyek a város folyamatos megújulását segítik, de még lényegesebbek a jövőt meghatározó pályázatok, fejlesztési elképzelések.

-          Gyógyhelyi minősitésünkből következően a kormányzat külön pályázati keretet biztosított a fejlesztésekhez az ezzel a címmel rendelkező települések részére. Ennek keretében mintegy 700 milliós forintos költséggel egy látogatóközpontot szeretnénk létrehozni a strandfürdő főbejárati épülete mellé. A gyógyhelyi karaktert erősitően a zöld város programban az arborétum környékét fejlesztenénk, egy másik pályázati keretből új egészségügyi központot hoznánk létre, és az iparterületi fejlesztések terén pedig Behiákpusztán szeretnénk modern ipari tereket létrehozni. Magyar-horvát pályázat keretében pedig a település teljes hosszában szeretnénk az árkok egy részét lefedni, rajta pedig kerékpárutakat épiteni. A nap energiájának hasznosítására, sportparkok építésre is nyújtunk be pályázatot. 1956 méltó megünneplését tudjuk megtenni az iskola előtt már elnyert pályázati forrásokból- egy szobor felállításával,a környezet rendezésével – mondta, hozzátéve: az emberi és szellemi értékek és a fejlesztések együttesen  adják  meg azt az életminőséget és gazdagságot, mely a város boldogulását segítette és segíti.  

Dr. Sifter Rózsa megyei kormánymegbízott a városnapot mint a helyi közösség összefogásának, együtt ünneplésének lehetőségét jellemezte beszédében. A városnapon fogadalmat tett 18. életévüket betöltött fiataloknak felhívta a figyelmét arra, hogy hamarosan már felelős felnőttként, szavazati jogukkal élve formálhatják szűkebb és tágabb környezetük sorsát, hiszen az október 2-iki kvótanépszavazáson érett, felnőtt döntést hozhatnak.

DSC_8692

Zalakarosról szólva kiemelte az itt eltöltött vendégéjszakák magas számát és azt, hogy a fürdő megalapítása óta 27 millió vendég fordult meg a városban.

-          Kormányzati támogatással és helyi forrásokkal hatalmas fejlődésen ment keresztül a város, minden feltétel adott a városban ahhoz, hogy annak virágzása, fejlődése folyamatos legyen – hangsúlyozta.

 

A város elismerésében részesültek

 

Az ünnepségen került sor a város által alapított kitüntetések átadására.

A Zalakaros Díszpolgára kitüntető címet dr. Pétterfy Zoltánné volt iskolaigazgató részére adta át Novák Ferenc polgármester, az oktató-nevelő munkában és a zalakarosi iskola megszervezésében és vezetésében végzett munkásságáért.

Zalakaros Kultúrájáért kitüntető díjat vehetett át a Bottal-fogó Táncegyüttes, színvonalas működésének elismeréséül. A díjat Kovácsné Balogh Gabriella, a művészeti csoport vezetője vette át.

Zalakaros Sportjáért kitüntető díjban részesült Jankovics Attila, a sportért, sportolókért, az utánpótlásért végzett elkötelezett, példamutató és eredményes munkájáért.

Zalakaros Közszolgálatáért kitüntető díjat kapott Varga Zoltánné, a polgármesteri hivatal munkatársa több mint három évtizedes, lelkiismeretes, szorgalmas, precíz munkavégzésért.

Zalakaros Közszolgálatáért kitüntető díjat kapott Baloghné Fábos Éva óvodapedagógus az óvodás korú gyermekek körében végzett lelkiismeretes és következetes munkájáért, 30 éves szakmai tevékenységéért.

Zalakaros Közszolgálatáért elismerésben részesült Kovács Zoltánné pedagógus hosszú idő óta végzett példás nevelő munkájáért, következetes, lelkiismeretes munkavégzéséért.

A Zalakaros Ifjú Tehetsége díjat Horváth Tamara kaphatta évek óta tartó kiegyensúlyozott munkájáért, példamutató szorgalmáért, a művészeti csoportokban végzett kimagasló kulturális tevékenységéért.

Zalakaros Emlékplakett elismerő díjat kapott dr. Halász Imre történész Zalakaros és a fürdő történetének tudományos feldolgozásáért, a település népszerűsítésében végzett munkássága elismeréséül.

Zalakaros Emlékplakett elismerő díjban részesült a Strobl család (Strobl Gábor, Antal Anita, Strobl Ábel, Strobl Áron, Strobl Anna) a sport iránti elkötelezettségükért, e téren végzett kiemelkedő tevékenységükért, a civil életben vállalt aktív szerepükért.

Zalakarosért kitüntető díjat kapott a Puchheimi Német-Magyar Egylet a két település között negyed évszázados kapcsolatok példaértékű ápolásáért. A díj átadására októberben kerül sor Puchheimben tartandó 25 éves jubileumi ünnepségen.

Kiváló Tanuló kitüntető díjat kapott Csöndör Kamilla, a díjat a tanévzáró ünnepségen vehette át.

 DSC_8740

 

A legifjabbakat és a nagykorúvá válókat köszöntötték

 

Városunkban hagyomány, hogy a város napon köszöntik településünk legifjabb lakóit. Az apró-népek közül most a 2015. július 1. és 2016. június 30. között született babákat ünnepelték. Az apróságokat és szüleiket Neumayer Antal diakónus áldotta meg, a kicsiket a babakendő felhelyezésével Novák Ferenc polgármester és Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester avatta a város polgáraivá, akik a babazászlóra szalagot kötöttek fel az új kis városlakók nevével. Az ünnepélyes percek alatt a Női Kar előadásában Haydn Köszöntőjét hallhatták a jelenlévők.  S akiket immár igazi városi polgárként köszönthetünk:  Bazsó Míra, Bogdán László Bálint, Karácsony Léna, Kelemen Zalán, Novák Gergő Zsolt, Szabó Dávid, Tóth Helka Róza, Tóth Izabella, Varga Bendegúz, Várhelyi Zsóka, Várhelyi Zsolt, Végh Damír Máté, Virág Marcell.

 DSC_8631

Azokat a fiatalokat is felköszöntötték a városnapon,  akik ebben az évben töltik be a 18. életévüket. Az ifjak fogadalmat tettek arra, hogy szülővárosuk hű polgárai lesznek, megőrzik városuk értékeit, megszerzett tudásukat visszaszolgáltatják a városnak.

A fiatalok a polgármestertől emléklapot vehettek át a fogadalomtétel alkalmából, a neveikkel ellátott szalagot pedig az alpolgármester asszony kötötte fel a város zászalajára.

DSC_8652

Az ünnepségen a Női Kar és a Bottal-fogó Táncegyüttes lépett fel, majd annak zárultával a közönség a sportcentrum területére vonult át, ahol a helyi közösségek finom főztjeit kóstolhatták meg.

 

 

 

vissza