HU
Főoldal » Hírek » Emlékmű a mindennapok hőseinek

Emlékmű a mindennapok hőseinek

2016. 10. 23.
Emlékmű a mindennapok hőseinek

Emlékművet avatott városunk az '56-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére.

Emlékművet avatott az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére városunkban ma Novák Ferenc polgármester, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és vitéz Piff József, az 56-os Szövetség Zala megyei elnöke.

A Móra-iskola előtt álló alkotás Béres János szobrászművész munkája, mely az országos és helyi eseményeknek egyaránt emléket állít. A fehér carrarai márványból faragott domborműves emlékmű trikolórral díszített, középen lyukas íve a forradalom égbe nyúló szellemiségét jelképezi, míg a zalakarosi résztvevő személyekre a figuratív megjelenítés utal.

-       1956 hősei hozzájárultak ahhoz, hogy most demokráciában élhetünk, szabadon választhatunk, dönthetünk. Az, hogy egy maroknyi nép felkelt, hogy megakadályozza, feltartóztassa a kommunista rendszer tovább terjedését, óriási tett volt – hangsúlyozta ünnepi beszédében Novák Ferenc polgármester.

Az akkor időszakot idézve a polgármester elmondta: a Rákosi Mátyás nevével fémjelzett magyarországi sztálinista diktatúra teljesen áthatotta a mindennapi életet: senki sehol nem volt biztonságban, a munkahelyeken, az iskolákban, az utcán, sőt, még saját otthonaikban is a besúgóktól és az ÁVH-tól rettegett szinte mindenki. Ezrek kerültek hamis, időnként teljesen abszurd vádakkal az Államvédelmi Hatóság börtöneibe, ahol kínzások, sokéves börtönbüntetés vagy éppen halálos ítélet lett a részük. Családok százait telepítették ki lakásukból, és ezreket zártak bírósági ítélet nélkül évekig internáló-  és kényszermunka táborokba. A teljesen elhibázott gazdaságpolitika és az erőltetett iparosítás miatt a lakosság ellátásának színvonala a háborús éveket idézte.

A polgármester külön kitért 1956 októberének zalakarosi eseményeire is. Mint mondta: a településen október 23-án felvonulás volt, az emberek menet közben forradalmi dalokat énekeltek, a garabonci keresztnél Lendvai Ferenc mondott beszédet. Október 24-én is felvonulás volt a zalakomári elágazótól a templomig. A felvonulók ezt követően Istentiszteleten vettek részt. Este a templom előtti keresztnél gyűlést tartottak, ahol a hibákat, a sérelmeket kiabálták a résztvevők, illetve énekeltek. A település helységnévtábláját, melyen az szerepelt, hogy Zalakaros termelőszövetkezeti község, leverték. Az iskolában egy hétig a címer helyet a feszület lógott a falon. Október 27-28-án szintén felvonulások voltak a községben. Október 30-án a nemzeti bizottság alakuló ülésén követelték a kommunista vezetők leváltását. November elsején megalakult a nemzeti bizottság. A tanácselnököt leváltották.

-       Ezek a zalakarosiak is hétköznapi emberek voltak, akikből hősök váltak. Kiváló emberek, a hétköznapok hősei ma is itt élnek közöttünk, ők azok, akik ezért a településért dolgoznak, erőssé, fejletté teszik ezt a várost, a hazát, törekvéseiket, eredményeiket látva is nyilvánvaló, hogy 56 hőseinek áldozata nem volt hiábavaló – mondta.

Novák Ferenc polgármester köszöntőjét követően Manninger Jenő mondott beszédet, aki a a megyeszékhely és több zalai település példás forradalmi tetteiről szólt. Emlékeztetett arra, hogy a forradalom 60. évfordulója mellett egy sajnálatos jubileumra is emlékeznünk kell ma: éppen 10 évvel ezelőtt, 2006. október 23-án a tömegoszlató rendőrök a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján több száz ártatlan civilt, járókelőt támadtak meg, vertek meg brutálisan és tartóztattak le.

Beszéde után Fodor Balázs diakónus áldotta meg a szobrot, majd az intézmények, szervezetek képviselői helyezték el a tisztelet koszorúit.

A megemlékezést ünnepi műsor zárta, melyen közreműködtek a Zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola 7. osztályos tanulói, valamint a Zalakarosi Dalárda-Vegyeskar.

 

vissza