HU
Főoldal » Turisztikai » Ingyenes vércukor mérés három hónapon át

Ingyenes vércukor mérés három hónapon át

2019. 03. 01.
Ingyenes vércukor mérés három hónapon át
Ingyenes vércukor mérésen vehetnek részt három hónapon át a Zalakarosi Fürdő vendégei, valamint azok, akik Zalakaros sportrendezvényein vesznek részt.

A programot az egészségmegőrzés és megelőzés jegyében indította a fürdő az önkormányzattal és a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft-vel közösen.

A kampányt a február utolsó napján jelentették be, az akciót támogató Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője, illetve Laky Zsuzsi, a fürdő egészségnagykövete részvételével.

Cziráki László, a fürdő vezérigazgatója elmondta: a Zalakarosi Fürdő 2019-et az egészség évének nyilvánította, minden eddiginél nagyobb hangsúlyt helyezve az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre, a megelőzésre. Nemcsak vendégeik, de munkatársaik egészségére is kiemelt figyelmet fordítanak, és hangsúlyos helyen szerepel tevékenységükben a sportos életmód népszerűsítése is. A vércukorszint-mérést azért tartják fontosnak, mert hazánkban mind többeket érint a kettes típusú diabétesz, mely egy egyszerű méréssel kimutatható. A „csak egy pillanat” szlogen éppen ezt tükrözi, hiszen egy apró tűszúrás, és máris kimutathatóak az eltérő értékek. Cziráki László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a fürdőn történő mérések eredmények nem egyenlőek a diagnózissal, viszont, akinél eltérő értéket tapasztalnak, a mérést végző szakember ( a fürdő mentőtiszt orvosa) orvoshoz irányítja.

Győrfi Pál elismerően szólt a város kezdeményezéséről. Mint mondta: 25 éves mentős munkája során sajnálattal kellett tapasztalnia, hogy a mentők mindig „későn” érkeznek. A baj ugyanis, amikor megtörténik, már hónapokkal előbb kezdődik, számos előzménye van, amit azonban az emberek vagy nem vesznek komolyan, vagy éppen a szűrések elhanyagolásának következtében kerülnek rosszabb helyzetbe. Külön örömmel üdvözölte a rendezvényen részt vevő elsősegély klubos Móra-iskolásokat, akik – ahogyan fogalmazott – letéteményesei annak, hogy a felnövekvő korosztályok komolyan foglalkozzanak egészségükkel és tegyenek meg minden tőlük telhetőt a megelőzés, a sportos életmód kialakítása érdekében.

Novák Ferenc polgármester és Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester a város egészségturisztikai fejlesztéseiről, rendezvényeiről szólt, kiemelve a kerékpáros fejlesztéseket és rendezvényeket, valamint az idén meghirdetetett Go Bike programot. Mindketten hangsúlyozták: a cél, hogy a most meghirdetett programok hosszú távon is működjenek, és a fiatal korosztálytól az idősekig mindenkit meg tudjanak szólítani segítségükkel.

vissza