HU

Kis-Balaton

Kis-Balaton

ÖKOTURISZTIKAI SZOLGÁLTATÁSAINK 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Információ:

Zalakarosról könnyen és gyorsan megközelíthetőek látogatóhelyeink, amelyek tartalmas, élménydús időtöltést, kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínálnak a zalakarosi szálló- és fürdővendégek részére, páratlan természeti környezetben. Érvényes fürdőjegy felmutatása esetén kedvezményeket biztosítunk!

Látogatóhelyeink:

A Kis-Balaton fokozottan védett területét, annak méltán híres, a Tüskevár hangulatát idéző világát megismerni vágyó vendégek szakvezetéses túrán vehetnek rész.


Bivalyrezervátum - Kápolnapuszta

2020. MÁJUS 7-TŐL ISMÉT MEGNYÍLIK A KÁPOLNAPUSZTAI BIVALYREZERVÁTUM BEMUTATÓHELY!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szabadtéri látogató-és bemutatóhelyei látogatásához az Önök, vendégeink és munkatársaink védelme érdekében a védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet alapján 2020. május 6-tól visszavonásig az alábbi intézkedéseket hozta:

A rezervátumban hazánkban a legnagyobbnak számító, látogatható bivalyállomány látható. Az állatok megfigyelésében távcső és kilátó segíti a látogatót, amellyel a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is megfigyelhetik. Téli időszakban a bivalyok az istállóban látogathatók meg.

Az egész évben nyitva tartó rezervátumon 800 méteres, kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket játszótér és állatsimogató várja. Az istállóban régi fényképek és a hagyományos bivalytartás eszközei tekinthetők meg. A fogadóépületben berendezett tárlat a Kis-Balaton gazdag élővilágát mutatja be.

Infomráció:


Tájház - Vörs

A koronavírus terjedésével összefüggésben a bemutatóhely jelenleg nem üzemel! A rendelkezés visszavonásig érvényes!

Vörs községben áll a tájházként berendezett talpasház, amely a 18. század végi és a 19. század eleji népi építészet egyik kiváló állapotban megőrzött példája. A látogatók a Kis-Balaton mellett élő emberek, a nádaratók, sásszedők hagyományos, mindennapi használati eszközeit, valamint a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg.

A ház első, és egyben legszebb szobáját, a tisztaszobát nem lakták, csak születés, betegség vagy halál idején használták, illetve itt szállásolták el vendéget. A füstöskonyhában a füst a mennyezetbe vágott nyíláson át távozott a padlásra. A tűzkutya és a rokka mellett a kamrában megtekinthető számtalan, ma már feledésbe merült háztartási eszköz. A pitvar végéből nyíló lakószobában pedig a Kis-Balaton vízivilágáról szóló kiállítás kapott helyet.

Információ:


Fekete István emlékhely és Matula kunyhó - Diás-sziget

2020. május 6-tól ismét megnyílik a Fekete István Emlékhely!

Kérjük, szíveskedjenek az alábbiakat betartani:

- A Korm. rendelet előírásai alapján 65 éven felüliek az Igazgatóság létesítményeit továbbra sem látogathatják.
- A részvétel a meghirdetett időpontokban, bejelentkezéssel lehetséges: fejes.eva.kisbalaton@gmail.com, +36 30 664 0404
- A programon egyszerre legfeljebb 15 fő látogató vehet részt.

- A vendégek között a 1,5 m távolságtartás kötelező.
- Maszk viselése kötelező.
- Mellékhelyiség nem áll rendelkezésre.
- Fizetés továbbra is csak készpénzben lehetséges.

A Diás-sziget látogatóhely átmenetileg zárva tart, nyitás 2019. nyarán-őszén várható!
A Diás-szigeten található Fekete István Emlékhely, az ottani kiállítások, az 1950-es évek elején épült házban kaptak helyet. A házat ifj.Tildy Zoltán építtette, akkoriban ez szolgált kutatóház gyanánt. Megérett már a felújításra mind az épület, mind a kiállítás, így szíves türelmüket és megértésüket kérjük a munkálatok ideje alatt. A várható nyitásról a honlapon és a kapcsolódó Facebook-oldalakon adunk hírt! A kis-balatoni szakvezetés (külön aloldalon található: elérhető itt) továbbra is elérhető, a vizes élőhelyek és a madárvilág bemutatását ez nem érinti. A szakvezetések programjában ezen idő alatt nem szerepel a Diás-sziget.

Köszönjük megértésüket.


Kizárólag szakvezetéses kirándulás keretében látogatható. A töltés egy bevezető, 3 km-es szakaszán a részt vevők saját autójukkal haladnak, majd rövid gyaloglás során érünk a Diás-sziget azon területére, ahol a Fekete István Emlékhely áll. A séta alatt a szakvezető bemutatja az élővilág képviselőit (fásszárú, lágyszárú, szárnyas, tollas, puhatestű...), a Zala folyót, a nádast, valamint a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét. A csoport megtekinti a Fekete István Emlékszobát, és a Kis-Balaton természeti értékeit bemutató Vönöczky Schenk Jakab emlékszobát. Az emlékház mellett áll a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhó.
A kirándulás időtartama 1,5 – 2 óra.

Információ:


Szakvezetés a Kis-Balaton területén

A Kis-Balaton fokozottan védett terület, kizárólag a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) által biztosított szakvezetés keretében látogatható. A túra 3 órás, a látogató saját járművével történik (autó vagy busz). A részt vevők betekintést nyernek a terület páratlan táji és természeti értékeket felvonultató világába. Nádas-sásos berkek, vizesélőhely-típusok, nyílt vízfelület és nádasokkal felszabdalt kisebb víztestek szövevénye, valamint a gazdag madárvilág képviselői kerülnek bemutatásra. A túra útvonala igény szerint alakítható: beépíthető a Fekete István emlékhely illetve a Kányavári-sziget, sőt a Bivalyrezervátum és a zalavári Kis-Balaton Bemutatóház szakvezetéses látogatása is.

Információ:


Fenékpusztai Madárgyűrűző és Madármentő Állomás

A Balaton-partot szegélyező nádas kiváló fészkelő és táplálkozó helyet biztosít számos madárfajnak, ezt az adottságot használja ki az 1985 óta működő tábor, mely a gyűrűzési tevékenység mellett madármentéssel és környezeti neveléssel is foglalkozik. Az állomás kiváló megállóhelye lehet osztálykirándulásoknak, biciklis túráknak, aktív kikapcsolódásra vágyó baráti társaságoknak, családosoknak. A látogatók részletekbe menő előadások mellett ismerkedhetnek a  nádasok madárvilágával, tekinthetik meg a sérült madarakat ill. tanulmányozhatják a kiállítótermekben található tojásgyűjteményt. Az igazán lelkes természetbúvárok vízre szállva, kenuval fedezhetik fel a Zala-torkolat és a nádas élővilágát vagy önkéntes tevékenységgel kapcsolódhatnak be a tábor életébe.
Nagyobb létszámú csoport esetén előzetes bejelentkezése szükséges!

Információ: +36 20 952 52 35, +36 30 740 39 95            
Helyszín: https://goo.gl/maps/O5LWl