HU
Főoldal » Hírek » Különleges ízekkel bővül Zalakaros gasztronómiai kínálata

Különleges ízekkel bővül Zalakaros gasztronómiai kínálata

2017. 04. 20.
Különleges ízekkel bővül Zalakaros gasztronómiai kínálata

Több újragondolt zalai étel is felkerülhet már májustól a zalakarosi szállodák, éttermek étlapjaira.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, szakmai zsűri döntött a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. által meghirdetett receptversenyre beküldött tíz legjobb receptje közül.

A finomságok beküldőinek a Hotel Karos Spaban adták át április 19-én a díjakat, s ahogyan Kovács Szabolcs, a Kft. ügyvezetője fogalmazott: a májusra meghirdetett gasztro-hónap során akár már több helyi étteremben és szállodában is megkóstolhatóak lesznek a zalai ételkülönlegességek.

Hogy melyek is ezek? A versenygyőztes magyarföldi tökmagos kalács (a recept beküldője Horváth Erika), a második helyen végzett tejfölös, tárkonyos vargányaleves sonkás krumpligombóccal  (a receptet Szakos Jánosné küldte be), illetve a harmadik helyet szerzett zalai káposztás borított (beküldője Dombi Gábor): De bekerülhet az ételkínálatba a hagyományokon alapuló, innovációs különdíjat elnyert vargányával töltött gombóc sült tarjával és fokhagymamártással (a receptet Szabóné Szűcs Hajnalka küldte be).

A díjazottak részére az elismeréseket Krampek Mihály, a Gránit Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója és Üsztöka Botond, a Hotel Karos Spa vezetője adta át, a fődíjat a nyertes Czirákiné Pakulár Judit alpolgármestertől vehette át. A szervezők a receptek lefőzésében közreműködő szakácsok: a Hotel Karos Spa és a MenDan hotel szakembereinek munkáját is megköszönték, ugyancsak köszönet illette a verseny ötletgazdáját, Czimondor Nándort, a MenDan Hotel vezetőjét.

És hogy mennyire nyitottak a vendégek, az „átdolgozott" ételek iránt? Czimondor Nándor, a verseny ötletgazdája, a MenDan Hotel  igazgatója jelezte: a magyaros ételek mindig népszerűek, ám az új, kevésbé „egzotikus"ízeket is kedvelik az emberek.

A verseny győztes étkében, a magyarföldi tökmagos kalácsban is van egyébként újítás.

– A recept az Őrségből származik – mondta a zalakarosi Horváth Erika, aki a desszertként és magában is fogyasztható finomság készítését még az édesanyjától tanulta. – Liszt, só, tojás, vaj, élesztő, tej és cukor is kerül bele. Amikor a családomnak sütöm, utóbbiból kevesebbet használok. Az egészségtudatosság úgy is megjelenhet, hogy kevésbé daráljuk meg a a tökmag-tölteléket, így jobban benne maradnak a rostok.

-          Azok közé tartozom, akik nemcsak, hogy szívesen főznek, de szeretik megadni a módját is az ételek elkészítésének. Szánok rá időt, energiát, mindezt örömmel teszem. Nálam a lekvár sem egy óra alatt, tartósítószerrel készül, én annak készítésére is órákat szánok – árulta el Horváth Erika, a díjnyertes recept beküldője. – A magyarföldi tökmagos kalács receptjét nagymamámtól, illetve édesanyámtól tanultam, de kicsit én is változtattam rajta. A tökmagot például porrá zúzom, így enged némi olajat, amit a tészta beszív és kissé zöldes színe is lesz tőle, a zamata pedig egészen különleges lesz ezáltal. Az pedig, hogy egy kicsinyke mag ilyen csodát, ilyen íz varázst tud előidézni, egészen hihetetlen dolog. Bízom benne, hogy a kalács sokaknak ízlik majd, s megkóstolják, ha lehetőségük adódik erre.

-          Rendkívül jó kezdeményezés volt a receptverseny, s úgy vélem, hatalmas marketing értéke is van, illetve lesz a város számára – fogalmazott Üsztöke Botond, hozzátéve: a fürdő-kínálat mellett Zalakaros gasztronómiai kínálatával is mindinkább felhívja magára a figyelmet.

Hasonlóképpen fogalmazott Czirákiné Pakulár Judit is: - Különleges ízeink is meg tudják különböztetni a jövőben a reményeink szerint városunkat más fürdővárosoktól, bízom benne, hogy ez a receptverseny jövőre is folytatódik, s mindig újabb ízek, újabb különlegességek kerülhetnek fel a gasztro-palettánkra – mondta. Folytatásra érdemesnek ítélte a kezdeményezést Czimondor Nándor is, aki egyben köszönetet mondott a turisztikai egyesületnek az ötlet felkarolásáért.

 

vissza