HU
Főoldal » Hírek » Lepkeszárnyam tárom

Lepkeszárnyam tárom

2016. 10. 02.
Lepkeszárnyam tárom

Lepkeszárnyam tárom - ezzel a címmel nyílt kiállítás Varga Attiláné művésztanár munkájából a Móra-iskolában.

A lepke, a pillangó ősi és egyetemes szimbólum, a kezdetek óta jelen van a művészetekben: irodalomban, festészetben, zenében.

Boldogság, halhatatlanság, lelki fejlődés, öröm - megannyi szép, vidám, könnyed vagy éppen súlyos gondolat, mondanivaló kötődik hozzá. Varga Attiláné festményeiben egyértelműen a könnyedség, a vidámság, a szépség, megannyi pozitív gondolat közvetítője a pillangó.

Talán nem véletlenül: a képek tárgyának - ha úgy tetszik, alanyának - ihletője egy gyermek, márpedig a gyermek, a gyermeki lélek mindig a szépséget, a boldogságot, az ártatlanságot, a színességet, a szeretet hordozza magában.

Azt, hogy a tanárnő képet gyermek ihlette, Varga Attiláné maga árulta el:

- Egy kedves kis falumbélitől, tanítványtól, Horváth Sárától kaptam egyszer egy általa készített rajzot, mely pillangót ábrázolt. Miért ne foglalkozhatnék én is a pillangóval? -tettem fel  magamnak a kérdést, s ha már így volt, a gondolat elkezdett foglalkoztatni, s hamarosan képben, majd képekben öltött testet - vallotta a megnyitón Varga Attiláné.

S a pillangók "életre keltek", színesen, szépen, vidáman, részeként a természetnek, az álmoknak, a vágyaknak, a művészi elképzeléseknek teret és testet adva. Megszülettek azok a képek, amelyeket aztán a kiállítással a tanérnő közkincssé tett.

A munkákat Grófné Csatos Andre, a Móra-iskola igazgatója ajánlotta a tárlatnyitón részt vevőkfigyelmébe, Varga Attiláné munkáit Novák Ferenc polgármester is méltatta.

A Galambokon élő, korábban a Móra-iskolában tanító művésznőnek sok-sok volt kolléga, falubeli és érdeklődő gratulált, remélve, hogy még sok értékes kiállítást láthatnak az alkotótól.

vissza