HU

Partnertelepüléseink

 

 

AUT_Asperhofen_COAAsperhofen 

     Partnerségi viszony kezdete az Alsó – Ausztriai Asperhofen településsel 1991. áprilisában kezdődött, amikor Szirtes Lajos egy tanulmányút keretében Asperhofenbe utazott. 1991. novemberében egy delegáció látogatott Zalakarosra az ausztriai településről. A következő években viszontlátogatások során a két település vezetése végül úgy döntött, hogy 1995. november 18-án aláírják a partnertelepülési nyilatkozatot. A hosszabb – rövidebb megszakításokat tartalmazó kapcsolatban a két település vállalkozói, illetve önkormányzati testületei kerültek előtérbe. 2004-ben Zalakaros 1. írásos említésének 750. évfordulóján látogatott el az osztrák kistelepülés küldöttsége a fürdővárosba, ismerkedett a térség természeti értékeivel. A 15 éves évfordulón 2010. november 26-án a két település képviselői ünnepélyesen újból megerősítették aláírásukkal a partnerségi viszonyt. 2011 május elején városunk delegációja utazott Asperhofenbe. A delegáció számos szakmai programon vett részt. Ellátogattak Buckbergbe, látogatást tettek az ottani szennyvíz társuláshoz és megtekintették a Neulengbach-i középiskolát, majd másnap részt vettek a Barkócaberkenye Fesztiválon. 2011. júliusában Zalakaros Város Napjaira érkezett Asperhofen Fúvós Együttese, mely fellépett az iskola udvarán rendezett városnapi vacsorán, illetve a másnapi rendezvényen, mindkét alkalommal nagy közönségsikerrel.

http://www.asperhofen.at/system/web/default.aspx

DEU_Puchheim_COA.svgPuchheim 

     Puchheim húszezer lakosú bajor település Münchentől 20 km-re nyugatra. 1991-től Zalakaros testvérvárosa. A település első írásos említése a X. század közepéről származik. 
A múlt század első felében tőzegfejtő munkások települtek az akkor még lápos területre, majd 1869-ben az első vasútvonal megépítése után megindult a gazdasági fejlődés. 1910-ben itt épült meg Bajorország első repülőtere, melyen az első világháború után több ezer fős hadifogolytábort alakítottak ki. Ide szállították München város háztartási hulladékát, itt működött 1949-ig a háztartási hulladékot válogató és újrahasznosító vállalat. A második világháború után kedvező fekvése és a jó közlekedési lehetőségek miatt - húsz perc alatt elérhető München belvárosa - kedvelt lakóhely lett Puchheim. A hatvanas években gazdag zöldövezettel új településrészeket építettek, a lakosság nagyszámú betelepülővel gyarapodott. Puchheim két, különálló településrészből áll: a régebbi, a ma is falusias jellegű Puchheim Ort, a nagyobb a vasútállomás körül felépült, mai városközpontot magába foglaló, korszerű várostervezési szempontok alapján tervezett Puchhem-Bahnhof. Puchheimben három környezetbarát ipartelep van, a több mint 1500 ipari vállalkozó és 130 kisipari üzem mellett jelentős filmgyár is működik. Az infrastruktúra mintaszerű: 6 óvoda, 2 napközi otthon, 3 alsó- és egy felső tagozatos általános iskola, reáliskola, gimnázium és zeneiskola mellett számos kitűnő sportlétesítmény, ifjúsági centrum és idősek otthona áll a lakosság rendelkezésére. Az egészségügyet 28 orvos, 6 gyógyszertár képviseli, a vendéglátást 2 szálloda, 3 panzió és 17 vendéglő. A félszáz civil szervezet egy része főállású alkalmazottat is tart. A szociális mintalakótelep szövetségi szinten is példaértékű. A két katolikus templom és az evangélikus templom ad otthont az elismerésre méltóan ökumenikus egyházi működésnek. Puchheim rendszeresen részt vesz a frankfurti könyvvásáron, ahol a Németország szerte ismert, háromévenként megrendezésre kerülő irodalmi napokat népszerűsíti.
     A kapcsolatok kialakításában és aktív létfenntartásában nagy szerepet játszott és játszik a puchheimi Német – Magyar Egylet, mely szorgos közreműködése révén minden évben legalább egyszer sikerül találkozni a testvérvárosok lakóinak egymással, egyik évben Magyarországon, a másik évben Németországban. Kiemelkedő események voltak számunkra az Oktoberfest, melyen a Karos Táncegyüttes is felléphetett. A testvérvárosi kapcsolatok jegyében 2016-ben a 25 éves jubileumi ünnepségre is sor került a két település között.

http://www.puchheim.de/

POL_Olesno_COA_1.svgOlesno  

     A mintegy 10.000 lakosú délnyugat-lengyelországi Olesnoval 2008-ban létesült partnertelepülési kapcsolat. Olesno az opoljei vajdasághoz tartozó Oleski megye fővárosa. Olesno a város, illetve a tartomány neve is,ahol mindkét egység vezetésének a székhelye van.

Olesno/Rosenberg Szilézia legrégebbi városai közé tartozik.

     Olesno először 1226-ban volt megemlítve Lorenz püspök, Wroclaw püspöke által, bár ez az említés a szomszédos településre vonatkozhatott. 1229-ben I. Szakállas Henry megszerezte a várost, Olesno lett a várnagy székhelye és városi címert kapott 1292-ben. Később az Opolei Hercegség része lett, valamint a Cseh Királyság hűbérbirtoka lett 1327-ben és végül beépült a Római Birodalom IV. Charles által 1355-ben.
Az első Sziléziai Háború és a breslaui béke után 1742-ben lett a Porosz város, Szilézia provinciájának része 1815-től. 1945-ben az eredményeknek megfelelően a Potsdam Konferencián Lengyelországhoz került.

Olesno város védőszentje csakúgy mind Zalakarosnak, Szent Anna.

A város legfontosabb látnivalói közé tartoznak:

Szent Anna (1518) fatemplom
Városfal, melyet a 17. században leromboltak
Szent Mihály templom (1374)
Krisztus teste templom (1913)
Városháza (1820)
Evangélikus templom a 19.századból

http://www.olesno.pl/

Coa_Hungary_Town_Budapest_big.svgBudapest 

Zalakaros 2004 július 22-én kötött partnervárosi megállapodást a magyar fővárossal.

http://budapest.hu/Lapok/default.aspx