HU
Főoldal » Hírek » Sakkfesztivál, erős indiai mezőnnyel

Sakkfesztivál, erős indiai mezőnnyel

2017. 05. 19.
Sakkfesztivál, erős indiai mezőnnyel

Immár 36. alkalommal rendezi meg városunk a Nemzetközi Sakkfesztivált, melyen ezúttal 28 ország képviseli magát.

A fesztiválon különös figyelmet kapott az idei évben India, részben, mert a mezőnyben magas létszámmal, 40 fővel vesznek részt indiai játékosok, részben, mert a sakkfesztivál megnyitóját megtisztelte jelenlétével Rahul Chhabra, az Indiai Köztársaság nagykövete.

A résztvevőket a házigazda nevében Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere köszöntötte a Hotel Karos Spaban tartott megnyitón. Mint mondta: Zalakaros számára megtisztelő India nagyköveti szintű jelenléte, reméli, hogy a játékosok pozitív élményekkel távoznak. A sakkozók és kísérőik figyelmébe ajánlotta Zalakaros természeti kincseit, nevezetességeit is, bízva abban, hogy a játszmák között lesz idő ezek megtekintésére.

A Magyar Sakk Szövetség (MSSZ) elnöke, Seszták Tamás is üdvözölte a jelenlévőket, és külön köszöntötte a játékosokat  Rahul Chhabra nagykövet is, aki a megnyitót követően sajtótájékoztatót is tartott. Itt elmondta: Indiát és Magyarországot mind több szál köti össze. Utalt a magyar miniszterelnök indiai látogatására, az indiai autóipar hazai eredményeire, munkahely teremtő erejére, és szólt a június 24-25-én tartandó Nemzetközi Jóga Nap és Gangesz-Duna Indiai Kulturális Fesztiválról is, melyre idén Magyarország 15 városában egyazon időpontban kerül sor, többek között Nagykanizsa is helyszíne lesz a rendezvénynek.

A sakkverseny megmérettetései idén is két helyszínen zajlikanak. A 2400 Élőpont feletti versenyzők a tavalyi évhez hasonlóan, a Hotel Karos Spa****superior szállodában, míg az alacsonyabb
élőpontszámmal rendelkező versenyzők a Móra Ferenc Általános Iskolában mérhetik össze
tudásukat.

A Hotel Karos SPA****superior szállodában zajló főverseny idén is egyben Magyar Férfi
Bajnokság, de bajnokot hirdetnek a 20 éven aluli fiúk korosztályában is.
A mezőnyben egyébként több mint 40 versenyző rendelkezik a legmagasabb, nemzetközi
nagymesteri minősítéssel. A legfiatalabb résztvevő 7, a legidősebb 82 éves.
A főverseny első díja 1 400 000 Ft. Zalakaros Város és a Magyar Sakkszövetség együttes
támogatásának köszönhetően.
A főverseny minden egyes játszmája online közvetítés segítségével valós időben követhető
lesz a világ bármely pontján.

vissza