HU
Főoldal » Turisztikai » Szent Orbán nap a zalakarosi szőlőhegyen

Szent Orbán nap a zalakarosi szőlőhegyen

2021. 05. 29.
Szent Orbán nap a zalakarosi szőlőhegyen

Szent Orbán, akit itattak és vesszőztek - érdeme szerint

Orbán napi borkóstoló, borozó Szent Orbánhoz, Orbán napi bor ünnep Szent Orbán borlovagrend - az országban szőlőhegyeken sok-sok helyen találkozhatunk szobrával, de templomot és kápolnát is szenteltek tiszteletére.

Neve napján, május 25-én a szőlőhegyeken gyakran rendeztek körmenetet, ilyenkor a szent szobrait friss szőlőhajtásokkal díszítették és elsősorban a fagyok s az időjárás pusztítása ellen kérték az ő segítségét. Ő mint a legutolsó fagyos szent megvédhette a fürt-kezdeményeket, ha jó időt hozott.

 

Ki is volt Szent Orbán… ?

A történet főszereplője I. Orbán pápa. Szent Orbán korai keresztény pápa volt a 3. században. Munkásságáról szinte semmit sem tudunk, nem ismerjük halálának körülményeit sem. Valószínűleg természetes halállal hunyt el, bár a hagyomány szerint vértanúhalált szenvedett.

A középkori hagyomány szerint Ő rendelte el, hogy a mise áldozat kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék, ezért kehellyel vagy szőlőfürttel szokták ábrázolni. Szent Orbán személyében a szőlőhegyekre esőt hívó, középkori, langresi püspök alakja olvadt össze I. Orbán pápáéval, aki így lett a vincellérek pártfogója, a szőlők őre, a pincék patrónusa.

Szent Orbán az utolsó fagyosszentek egyike. Kultuszát annak is köszönheti, hogy az Orbán napja körüli időszak a szőlővirágzás ideje és ekkor elhűvösödik az időjárás, ha pedig fagy is van, az súlyos károkat okozhat.

A szegedi öreg parasztok szokták tréfásan mondogatni: azt is agyon kellett volna ütni, aki Orbánt betette a kalendáriumba.

Ha Orbán megvédte a termést a fagytól, borral vendégelték meg a gazdák. Ha pedig fagykáruk lett, kikapott a szobor, bizony-bizony megvesszőzték vagy sáros vízzel öntötték le.

Zalakaroson 1996-tól kezdve minden évben megemlékeznek Szent Orbánról május 25-én.

A hagyományőrző nap áldással és köszöntővel kezdődik. Az áldást Háda László plébános közvetíti a szőlőgazdáknak és Novák Ferenc polgármester, a Da Bibere borlovagrend tagja, a szokásokhoz híven a négy égtáj felől borral locsolja meg a Szent Orbán szobrot, hogy jó termés legyen.

A helyi Dalárda Vegyeskar tagjai bordalokból álló népdal csokorral lepik meg a kilátogató közönséget. E jeles nap alkalmából teljesítménytúrát is rendeznek, ahol közel 150 túrázó járja be a szőlőhegyet. A programból nem hiányozhat egy hangulatos vidéki Szent Orbán napi bál sem.

Szent Orbánról a településen szőlőhegyén utcát neveztek el, mely a szobortól északi irányba húzódik, az utca mentén borospincékkel és finom borokkal találkozhatnak az ide látogatók.

 

 

Petőfi Sándor: Orbán

Komor, mogorva férfiú

Volt Orbán,

Bár oly vidám hajnal pirult

Az orrán.

De hisz mogorva ép azért

Volt Orbán,

Mert oly vidám hajnal pirult

Az orrán.

 

Oka egyébiránt maga

Volt Orbán,

Hogy oly vidám hajnal pirult

Az orrán.

Temérdek borfélét ivott

Meg Orbán,

Vidám hajnal azért pirult

Az orrán.

 

A blogbejegyzés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával valósul meg.

 

 

vissza