dámszarvas comb | 1 kg |
vöröshagyma | 1 nagyobb fej |
sárgarépa | 10 dkg |
petrezselyem gyökér | 10 dkg |
zöldborsó | 10 dkg |
friss sampion vagy vargánya |
10 dkg |
tejföl | 2 dl |
tojás sárgája | 2 db |
sűrített paradicsom | |
bors | |
kakukkfű | |
ételízesítő | |
tárkony | |
babérlevél | |
cukor | |
vegeta levél | 1 db |
Gombóc:
szarvas apróhús | 20 dkg |
zsír | 1 ek. |
liszt | |
só | |
apróra vágott petrezselyemzöld |
|
zsemle | 2 db |
bors | |
tojás | 1 db + 2 fehérje |
Paprikás kalács:
liszt | 50 dkg |
só | ízlés szerint |
élesztő | 4 dkg |
tej | |
tojás | 1 db |
cukor | 1 mk. |
Töltelék:
vaddisznózsír | 3 kanál |
őrölt paprika | 2 ek. |
tojás | 8 db |
tojás | 1 db a kenéshez |
A hagymát, zöldséget megtisztítjuk, felkarikázzuk, a felkockázott szarvascombbal 2 dl vízben feltesszük főni, babérlevelet, kakukkfüvet, vegeta levelet adunk hozzá 1, 1-5 óra után hozzátesszük a borsot, a megtisztított felaprított gombát, a sűrített paradicsomot ízesítjük sóval, ételízesítővel, tárkonnyal, ecettel és cukorral. Simára keverjük a tojássárgáját tejföllel és a liszttel hozzáadjuk. Közben elkészítjük a gombócokat: A húst húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk az egész tojást, a két fehérjéből vert habot és az áztatott zsemlét. Apró kockára vágott vöröshagymát zsíron megfonnyasztjuk vágott petrezselymet, sót, borsot adunk hozzá és annyi lisztet hogy nokedli kemény legyen. 15 percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle és beledobjuk a raguba. Kb 35-40 perc alatt megfő a gombóc. Tálaláskor pici erős paprikát és szárított petrezselymet szórhatunk hozzá.
Paprikás kalács:
Élesztőt tejben felfuttatjuk, hozzátesszük 1 db tojást, a lisztet, sót és összedagasztjuk tejjel higítjuk, és 1 órát kelesztjük. Amikor megkelt, a tésztát kétfelé választjuk. Vékonyra kisodorjuk és paprikás zsírral megkenjük. 4 tojásból rántottát készítünk, amibe teszünk kakukkfüvet és ételízesítőt, majd rárakjuk a kisodrott tésztára és szorosan felcsavarjuk majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és a másik cipóval és ugyanígy járunk el, és 25 percig kelesztjük a felvert tojással megkenjük a 180 fokos sütőben sütjük. Ha kihűlt, felszeljük és a raguleveshez tálaljuk.