HU

Termáltó és Ökopart

Zalakaros Fürdőváros legfőbb kincse az egyedülálló ásványi anyag összetételű, termálvíz, mely mindeddig csupán a fürdőzést, a fürdővendégek kényelmét, gyógyulását és pihenését hivatott kiszolgálni, immáron azonban egy mesterségesen létrehozott tavat táplál: ez a termáltó. A tó csodás természeti környezete a köré épített szabadidős parkkal egy új, élménydús kikapcsolódási lehetőséget kínál az ide érkezők számára. A termáltó mintegy 12900 m2 vízfelülettel rendelkezik, legmélyebb pontja 1,8 m.

A termáltóhoz érkezők első állomása a különleges architekturájú fogadóépület, melynek egyik legizgalmasabb pontja az épülethez tartozó, 15 méter magas kilátótorony, ahonnan csodás kilátás nyílik magára a tóra, a környező erdősávra, illetve az egész komplexumra.
A termáltó környékén kialakított egyedi kis világ egyik legmonumentálisabb, legkiemelkedőbb eleme a 21 méter magas csúszdatorony, mely méreteit tekintve egyedülálló az egész országban. A csúszdatorony két csúszdával rendelkezik, az egyik 21 méter magasból indul és közel 75 méter hosszú, az ún. kamikaze csúszda pedig 12 méter magasról indul és közel 36 méteres hosszával garantálja a száguldás élményét.

Emellett található a hangok pavilonja. Itt a különböző magasságú hangkeltő elemeknek hála, játékos formában ismerkedhetünk meg a hangokkal.
Utunk során kipróbálhatjuk a vízen járás tudományát a termáltavon kialakított vízi tipegő segítségével. A pálya a sekély vízmélységű részekre épült, beton elemekből áll, melyek csúszásmentes felületükkel a biztonságos módon teszik lehetővé a játékot.

A tó két partját híd köti össze, középen egy kis szigettel. A híd túlsó lábától a fények meditációs pavilonjához érünk. A tető alatti tér négy oldalán különböző méretű fa oszlopok helyezkednek el, így mindig besüt a nap valamelyik résen, s ha sokáig figyeljük, a fénycsíkok lassan, a Nap látszólagos mozgását követve folyamatosan változnak, így láthatóvá válik a Föld forgásának hatása.
A tó erdő felőli, déli szélén kezdődik a tanösvény, ami egy lábakon álló fapadló járdán vezet. Az ösvény a fák között kacskaringós úton visz be minket az erdőbe, majd tér vissza a kiindulópontjához. Az állomások padjain megpihenhetünk, élvezhetjük az erdő nyugtató, jótékony hatását. A gyerekek szaladgálhatnak az ösvényen, a fűben megbúvó számtalan védett virág is sértetlen megmarad. A kisebbeket Tőzike tündér is várja az egyik égerfa tövében. Az interaktív táblákat és játékos elemeket átböngészve pedig sok, hasznos információval lehetünk gazdagabbak a környékre jellemző állat- és növényvilágot illetően.

A lurkók másik kedvence a tóparti játszótér, ahol élvezhetik a homokozó, csészealj hinta, körhinta, mászóka és faház nyújtotta örömöket.
Ha tó körüli séta – és a gyerekek utáni szaladgálás – nem lenne elég, a szabadtéri fitness parkban is megdolgoztathatjuk izmainkat. Minden használati útmutatóval ellátott.

További információk: Termáltó és Ökopart