HU
Főoldal » Turisztikai » Üdvözöljük Dobronakon...

Üdvözöljük Dobronakon...

2021. 10. 11.
Üdvözöljük Dobronakon...

Az 1995-ben alapított dobronaki Szőlő- és Bortermelők Egyesülete a dobronaki, a strehovci és a zsitkóci hegy lankáin lévő területekre terjed ki, összesen 100 hektárnyi szőlőhegyre. Az ampelográfiai kert létrehozásának ötlete 1999-ben született meg. ( az ampelográfia a szőlőtőke fajtáinak tulajdonságaival és nemesítésével foglalkozó tudomány – Vitis vinifere).

A különböző fajtákból és fajtaváltozatokból elültetett szőlőt a dobronaki plébánia tulajdonában lévő szőlőkertben, a Paphegy területén hozták létre. A terület tulajdonosának, a dobronaki plébániának a hozzájárulásával létesített ültetvény a Paphegy legszebb részén található, ott, ahol már évszázadok óta  nő a nemes szőlőtőke. Mindamellett, hogy kiegészíti Dobronak Község turisztikai kínálatát, az ampelográfiai kert létrehozásának fő célja:

• Lehetővé tenni a Murán túli hegyvidék borászati körzetében ajánlott és engedélyezett összes szőlőtő megtekintését és kísérését, valamint megfelelőségük megállapítása tekintettel a terület mikroklímájára

• Fajtakísérletezéssel (hat különböző fajta három alapon történő ötszöri ismétlése) megtalálni az optimális alapot az itt található körülménynek.

• A régi, az új, és "egzotikus", elsősorban  csemegeszőlő-fajták megismerése, többéves kísérésük, alkalmasságuk megállapítása a bevezetés érdekében.

Az ampelográfiai kert további bővítésével, a meglévő fajták jegyzékbe vételével lehetőség nyílik a nevelő-oktató egység létrehozására a borászat területén (a természetben történő tanulás).

Az azonos fajták kultivált egyedeinek összehasonlítása (klónok,válogatások) lehetővé teszi az itteni szőlészeknek a könnyebb döntéshozatalt, hogy mit ültetni annak érdekében, hogy egyidejűleg pozitív hatást érjenek el a termés minőségénél és mennyiségénél. Az ampelográfiai kertben jelenleg több mint 70 különböző fajta, illetve fajtaváltozat található különböző alapon és több ismétléssel. Az ampelográfiai kert tervezésekor a Szent Orbán kápolnánál a maribori Lenten található 400 éves "Modra kaučina" utódja volt elültetve elsőként. Az ültetvény táblákkal van ellátva, amelyeken feltüntetik a fajtákat és az adományozókat.

A Dobronaki Bortermelők Szövetsége aktívan együttműködik a Rakicani Biotechnikai Középiskolával, amely ebben az ültetvényben végzi a szőlészeti órák gyakorlati részét. Az év során munkájkukat a szőlőmetszéssel kezdik, majd egész évben gondozzák az ültetvénynek azt a részét, amely a tanulási folyamat számára létesült. Az utolsó tevékenység a nemzetközi szüret, emikor magyar, horvát és szlovén iskolások vesznek részt a szüreten.

Az ampelográfiai kert környékén számos látnivaló található:

A leglátogatottabb turisztikai célpont a Bakonaki tó, mely aktív szabadidős lehetőséget kínál minden családtag számára. A Balkonaki tó egy mesterséges tó, mely 8 ha területen terül el, a horgászat mellett lehetőséget nyújt pihenésre, sétára, sport tevékenységekre és a gomba gyűjtés nyújtotta örömök megélésére is. A kocsiknak pedig korszerű parkoló áll rendelkezésre.

A legkisebbbeket a Mesepark várja, ahol mesebeli alakok lakoznak és mindegyiküknek megvan a pontosan meghatározott küldetése: Rusalka tündér az emberekre, Orhideja tündér a tó növényvilágára vigyáz, Blagodejnik törpe ped a Vid-kápolnára, a Vid-forrásra és a természet gyógyító erejének fenntartására ügyel, míg Tavi Béka Úr a Bakonaki-tó állatvilágáról gondoskodik. Mindezt bemutatja a mesefilm, mely megtekinthető az interaktív táblán. 

A KALANDPARK a gyönyörű erdőben fekszik, teljeskörű kikapcsolódást és szórakozást, illetve sportélményeket és kalandokat kínálva. A mászófalak a látogatók minden korosztályának igényeit kielégítik, a legfiatalabbak és a legidősebbek számára egyaránt megfelelőek. A látogatók az érintetlen természetben 58 elemen tehetik próbára képességeiket.

A tó környéke kellemes sétautakat kinál, amelyek a Szent Vid kápolnához és forráshoz vezetnek. Úgy tartják, hogy a forrás vizének energiája, illetve gyógyhatása van, az jót tesz a látásnak, a hallásnak, az emésztőszerveknek, az idegrendszernek és a bőrnek. A legenda szerint a forrásnál meg kell mosnunk a szemünket, amitől jobban fogunk látni. A környék zarándokhely is, különösen június 15-én látogatott, amikor Szent Vid napját tartják (Szent Vid-búcsú). A 26 energia pont  jótékony, gyógyító hatású földsugárzása javítja az emberek közérzetét és egészségét.

A faluban a DOBRONOKI GYÖRGY-HÁZ várja a látogatókat környék történetét bemutató különféle alkalmi és állandó kiállításokkal. A házat a Dobronakon született Dobronoki Györgynek szentelték, aki a nagyszombati (Trnava, Szlovákia) egyetem első rektora volt. A ház mellett kapott helyet a Kézművesség Háza, melynek célja a kulturális hagyomány ápolása, különös hangsúlyt fektetve oktatásra, a programfejlesztésre, a kiállítás- és fesztiválszervezésre, a kézműves termékek készítésére és értékesítésére.  A legismertebbek a Dobronaki hímes tojások.

A falu másik részén, a végtelen pannon táj gazdagságát színesíti az Ocean Orchids cég TRÓPUSI KERTJE.  A 1.500 m2 alapterületen fekvő trópusi kert a bolygónk trópusi égővéből származó több mint 400 növényfajtával várja vendégeit.

A község hegyvidéke is ismert a finom borokról, amelyeket a Dobronaki, Strehovci és Zsitkóci szőlőhegyeken termelnek. Bor szökőkutakból is van lehetőség ezeket megkóstolni, akár a kellemes boros pincékben is.

A magyar határ menti részen, ahová Dobronak is tartozik, jellemző ételeket kinálnak a vendéglátók: bográcsban készült ételek,  dödölle,  rétes,  tepertős pogácsa,  gibanica,  sonka, zsírban eltett, sült hús, házi kenyér és persze a perec.

Dobronak községben is számos szálláshely kínálja szolgáltatásait, kiadó szobák, amelyekhez reggeli is jár, illetve egyes borospincék is nyújtanak szálláslehetőséget. Pontosabb információval a Környezeti és Idegenforgalmi Intézet Dobronak szolgál.

A blogbejegyzés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával valósul meg.

vissza