HU
Főoldal » Hírek » Új gyógyhelyi városközpont épül Zalakaroson

Új gyógyhelyi városközpont épül Zalakaroson

2019. 11. 29.
Új gyógyhelyi városközpont épül Zalakaroson

A pályázati projekt keretében a jelenlegi sportpálya helyén megépülő új gyógyhelyi városközpont és új multifunkcionális gyógyhelyi fogadóépület a minőségi szabadidő-eltöltési lehetőségek tárházát bővíti. Az új tér mint szabadtéri rendezvénytér koncertek és egyéb rendezvények nagy létszámú közönségét képes befogadni, azon kívül zöldfelületi funkciókkal is rendelkezik. A térrendezés 3 egységből alakul ki. A Termál utca szintjén egy alsó térről tereplépcsők és akadálymentes rámpa vezetnek a központi térre. A Termál út felől egy impozáns szökőkút adja meg a településközpont és a fürdőváros jellegét. A terület délnyugati oldalán a látogató épület környezetében burkolt, de zöldszigetekkel tagolt közösségi tér létesül.

A „Zalacarte” új fogadóépület helyet ad kulturális, művészeti programoknak, továbbá a településen igénybe vehető garantált programok kiindulási és/vagy érkezési pontjaként funkcionál. A központban fogadóteret, játszósarkot, kávézót, információs pultot, egy 200 fős rendezvénytermet, tálalókonyhát, ruhatárat, raktárt, valamint vizesblokkokat alakítunk ki.

A jelenlegi Sportcentrum kiszolgáló (öltöző) „B” épülete átalakul, melynek a legalsó szintjén a színpadi kellékraktár, nyilvános WC blokk, a fellépők számára öltöző és vizesblokk, az emeleten szintén a fellépők kiszolgáló helyiségei kapnak helyet. Az épület előtt fedett színpad épül. A színpad előtti sáv a nagyrendezvények nézőtereként szolgál majd mely kb. 3000 fő befogadására alkalmas. A téren 2 db ikerborház épül, valamint további 12 db borház későbbi megépítéséhez szükséges közművezeték készül el. A rendezvénytér délkeleti oldalán parkolót, a Termál úton pedig a rendezvénytérről leérkezve egy új gyalogos átkelőt alakítunk ki. A meglévő sportpálya területének parkosítása és a keleti oldalon vezető sétaút biztosítja az Arborétummal való funkcionális és esztétikai kapcsolódást.

Az Arborétum új sétányokkal és számos új élményelemmel bővül. A park északi területe két új sétánnyal megnyílik a Park utca felé, ezen a részen napozópark, Kneipp-taposó, vagyis mezítlábas ösvény, valamint egy új híd nyújtotta lehetőségeket vehetik igénybe az ide látogatók. A sétány napelemes, ledes megvilágítást kap. A Kertmozi világítástechnikája szintén megújul. A parkban lévő játszótér új hintákkal bővül, amit a szülők is használhatnak. A jelenlegi focipálya helyén egy aktív fitness park valamint egy 400 m-es 1,2 m szélességű rekortán futópálya biztosít sportolási lehetőséget az aktív kikapcsolódásra vágyók számára. A fittness park és játszótér mellé ivókút is kerül. A közbiztonság érdekében térfigyelő rendszer kerül kiépítésre. A fejlesztési területen az Arborétumtól a Dísz térig egy összefüggő sétány vezet majd végig, egységes utcabútorokkal, növényzettel.

A Dísz tér az egységes zalakarosi arculatot megjelenítő utcabútorokkal, rózsalugassal, információs táblákkal bővül. A Tourinform-iroda és a kerékpár centrum mellett új elektromos kerékpár töltő állomás kap helyet.

 

A projekt megvalósításához kapcsolódóan Zalakaros Város Önkormányzata a Kormány 1633/2019 (XI. 8.) kormány határozata értelmében 350 millió forint kiegészítő támogatást kapott, amellyel a beruházáshoz szükséges forrás rendelkezésre áll. A munkálatok 2019. 11.14.-én megkezdődnek, és előreláthatóan 2020.12.11-én fejeződnek be.

vissza