HU
Főoldal » Hírek » Védelmeznünk kell a Szent István-i utat

Védelmeznünk kell a Szent István-i utat

2016. 08. 20.
Védelmeznünk kell a Szent István-i utat

Államalapításunk ünnepén a Szent István téren tartott megemlékezést városunk.

Szent László királyunk István halála után öt nappal, 1038. augusztus 20-án, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ezért ezen a napon első királyunkat, valamint a magyar állam alapítását.

Minderről Novák Ferenc polgármester szólt az államalapítás napi városi ünnepségen, melyet hagyományosan a Szent István téren tartott meg településünk.

Beszédében a polgármester az augusztus 20-i ünnepek sorsának ecsetelése mellett államalapító királyunk érdemeiről szólt. Rámutatott: Szent István király a földrajzi értelemben vett európai magyarságot szellemi-lelki értelemben is Európa szerves részévé tette, amikor a nyugati keresztény kultúrkörhöz kapcsolta.

-      Európa nem az Európai Egyesült Államokat, hanem önálló, szuverén országok szövetségét jelenti, amely nem csupán gazdasági érdekeken, hanem elsősorban lelki, kulturális és erkölcsi alapokon nyugszik. Ezek az alapok kerültek az utóbbi időben veszélybe és az értékeink és a magyar nép érdekeinek védelmében mindnyájunknak erkölcsi kötelessége a szükséges lépéseket megtenni és megcselekedni.

A polgármester elmondta: nemzeti ünnepeink között augusztus 20. azon kevés eseményeink közé tartozik, amelyre alig vetődik a gyász árnyéka. Augusztus 20-nak nincs ellenpontja, mert az ünnep még áttételesen sem a kegyelettel teljes, bús emlékezést jelenti számunkra, hanem a dönteni tudás, a béketeremtés, az Európához tartozás, a megújulás, vagyis a bizakodás, a jövőbe vetett hit maradéktalan diadalát.

DSC_0682

-      Szent István annak ellenére kiállt valami mellett, amiben hitt, amit jónak tartott, amiért harcolt és küzdött, hogy a népe nagy része ellene volt. Templomokat építetett és fontosnak tartotta a tudást, a tanulást, erről szólnak a fiának írt intelmei is.

 Nekünk, kései utódoknak az a rendeltetésünk, hogy megvédelmezzük mindazt, amit Szent Istváni-útnak nevezhetünk. Tanuljunk más népektől, ugyanakkor őrizzük meg mindazt, ami a miénk és adjuk tovább nemzedékről nemzedékre! Nekünk is vállalni kell, hogy teszünk valamit a közösségért, hogy megújítjuk azt, ami esetlegesen elromlott a történelem viharaiban, felvállalunk új dolgokat, és azért keményen küzdünk. Igyekezzünk szebbé tenni mások életét, építsünk egy kiszámítható, szebb és biztonságosabb jövőt, hogy újabb 1000 év múlva is itt álljon Magyarország és Zalakaros!

Ünnepi szavai után az önkormányzat részéről a polgármester és Kötő Attila képviselő, intézményi részről Grófné Csatos Andrea, Szenyéri Lászlóné, Sinkovics Norbert, a Fidesz helyi alapszervezete részéről Vörös Lászlóné és Czimondor Nándor helyezett el koszorú István és Gizella szobránál.

Ezt követően – lévén, hogy e nap az új kenyér ünnepe is – Dr. Háda László plébános és Kovács István lelkész áldották meg az új kenyeret, majd ünnepi műsort adott a Rügyecske Táncegyüttes. A friss kenyérből az ünnepség végén a jelenlévőket is megkínálták.

 

vissza