HU
Főoldal » Hírek » Virágos Magyarország - Zalakaros is versenyben

Virágos Magyarország - Zalakaros is versenyben

2017. 09. 18.
Virágos Magyarország - Zalakaros is versenyben

Ismét megmérették Zalakarost a virágos városok versenyében.

Az elmúlt évben második, idén viszont már az első helyen zárhatta a Virágos Magyarországért környezet- és településszépítő verseny Nyugat-magyarországi régiójának versenyét városunk.

E sikernek köszönhetően a közelmúltban a hazai zsűri ismét szemrevételezte Zalakarost, hiszen a város ezúttal a hazai városok között méreti meg magát. A szakmai zsűrit dr. Csemez Attila, a mozgalom hazai szervezőbizottságának elnöke vezette, a zsűri tagjaként volt jelen a szemlén Spanyárné Halász Szilvia nemzetközi zsűritag, Székesfehérvár főkertésze és Lancsák Lajos, Nagykanizsa nyugalmazott főkertésze.

A szakértőket a városházán Novák Ferenc polgármester, Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester, Biczó Tamás, a Karos-Park Kft. ügyvezetője és Bors Mária, a Kft. kertésze fogadta.

A polgármester és a Karos-Park ügyvezetője a várost és a városüzemeltetés munkáját mutatta be prezentáció segítségével, majd a zsűri a város területeit személyesen is megtekintette, nem hagyva ki a külterületeket sem.

Mivel a verseny részletei és az abban résztvevők eredményei egészen az eredményhirdetések titkosak, a zsűri tagjai nem nyilatkoztak a sajtónak. Biczó Tamás ügyvezetőt kértük, összegezze a tapasztalatait.

-   Rengeteg előkészületet, felkészülést, energiát igényelt a szemlére való felkészülés mind a Karos-Park, mind az önkormányzat részéről. Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy Zalakarost nem kimondottan a zsűrizésre készítettük és készítjük fel évről évre. Hiszen a feladatunk és a közös érdekünk is az, hogy egy élhető, esztétikus, a környezeti szempontokat messzemenőkig figyelembe vevő város képét mutassuk lakóinknak és a turistáknak, ez pedig állandó készenlétet igényel. A zsűri voltaképpen szakmai visszajelzést is ad számunkra arról, hogy hol tartunk, esetleg milyen javítani, csiszolni valónk van még – árulta e Biczó Tamás.

– A korábbi években szinte folyamatosan felmerült a zöld területeink folyamatos öntözésének hiányossága a zsűri részéről. Ebben óriásit tudtunk előre lépni, hiszen az öntözőrendszerünk bővítését, az esővíz hasznosítását a zöldterületek meghálálták. A zsűritagok is elégedettséggel vették tudomásul ezt az eredményt. Bővítettük virágos felületeinket is, többek között a Móra-iskola előtti téren, de növeltük a kiültetett virágok számát is. Tavaszra például tízezer tulipán virágzott városszerte, tette színessé, elegánssá a várost. A tulipánpompa a vendégeknek is nagyon tetszett, a visszajelzések rendkívül pozitívak voltak. Folyamatosan újítottuk fel utcabútorainkat, burkolatot kaptak a padok alatti területek. Környezetvédelmi szempontból is előremutató intézkedés volt az esővíz gyűjtő- és öntöző rendszer kiépítése, ledes világítás bevezetése, illetve napelemes lámpák használata. Ezek a megmérettetés során is plusz pontokat jelentettek egyébként Zalakarosnak. Úgy vélem azonban, hogy ebből mindenki kamatoztathatott, hiszen Zalakaros valóban gondozott képet mutat. Ehhez nagymértékben hozzájárult  a lakosság fegyelmezettsége is, illetve az a törekvése, hogy saját portáját igényesen, rendben tartsa. Mert hiába fordítana gondot a városüzemeltetés a közterületek rendezésére, ha a magánterületek rendbe tétele nem történne meg emellett, akkor a település általános megjelenése sem lehetne kedvező, szemet gyönyörködtető.

Az, hogy a felkészültség milyen eredményt hoz a versenyben városunknak, csak késő ősszel derül ki. Annyi már most bizonyos, hogy szégyenkeznünk egyáltalán nem kell, hiszen a régiós első hely máris büszkeségre adhat okot. Az előző években pedig minden esetben sikerült különdíjjal hazatérni a hazai verseny eredményhirdetéséről, joggal mondhatjuk tehát, hogy Zalakaros eredményesen vesz részt a településszépítő mozgalomban évről évre.

vissza