Projektleírás

ZALAKAROS GYÓGYHELY KOMPLEX TURISZTIKAI FEJLESZTÉSE GINOP-7.1.9.-17-2017-00004 AZONOSÍTÓ SZÁMÚ PROJEKT

  • A támogatás összege: 1.199.152.856 Ft
  • A támogatás intenzitása 100 %

Az új tér, mint szabadtéri rendezvénytér koncertek és egyéb rendezvények nagy létszámú közönségét képes befogadni, azonkívül zöldfelületi funkciókkal is rendelkezik.

A térrendezés 3 egységből alakult ki. A Termál utca szintjén egy alsó térről tereplépcsők, és akadálymentes rámpa vezetnek a központi térre. A Termál út felől egy impozáns szökőkút adja meg a településközpont és a fürdőváros jellegét. A terület délnyugati oldalán a látogató épület környezetében burkolt, de zöldszigetekkel tagolt közösségi tér létesült.

Az új fogadóépület helyet ad kulturális, művészeti programoknak, továbbá a településen igénybe vehető garantált programok kiindulási és/vagy érkezési pontjaként funkcionál. A központban fogadóteret, játszósarkot, kávézót, információs pultot, egy 200 fős rendezvénytermet, tálalókonyhát, ruhatárat, raktárt, valamint vizesblokkokat alakítottunk ki.

A jelenlegi Sportcentrum kiszolgáló (öltöző) „B” épülete átalakult, melynek a legalsó szintjén a színpadi kellékraktár, nyilvános WC blokk, a fellépők számára öltöző és vizesblokk, az emeleten szintén a fellépők kiszolgáló helyiségei kaptak helyet.

Az épület előtt fedett színpad épült. A színpad előtti sáv a nagyrendezvények nézőtereként szolgál majd mely kb. 3000 fő befogadására alkalmas. A téren 2 db ikerborház épül, valamint további 6 db ikerborház későbbi megépítéséhez szükséges közművezeték készültek el.

A rendezvénytér délkeleti oldalán parkolót, a Termál úton pedig a rendezvénytérről leérkezve egy új gyalogos átkelőt alakítottunk ki. A meglévő sportpálya területének parkosítása és a keleti oldalon vezető sétaút biztosítja az Arborétummal való funkcionális és esztétikai kapcsolódást.

Az Arborétum új sétányokkal és számos új élményelemmel bővült. A park északi területe két új sétánnyal megnyílik a Park utca felé, ezen a részen napozópark, Kneipp-taposó, vagyis mezítlábas ösvény, valamint egy új híd nyújtotta lehetőségeket vehetik igénybe az ide látogatók.

A sétány napelemes, ledes megvilágítást kapott. A Kertmozi világítástechnikája szintén megújult. A parkban lévő játszótér új hintákkal bővült, amit a szülők is használhatnak. A jelenlegi focipálya helyén egy aktív fitness park valamint egy 400 m-es 1,2 m szélességű rekortán futópálya biztosít sportolási lehetőséget az aktív kikapcsolódásra vágyók számára. A fittness park és játszótér mellé ivókút is került. A közbiztonság érdekében térfigyelő rendszer került kiépítésre. A fejlesztési területen az Arborétumtól a Dísz térig egy összefüggő sétány vezet majd végig, egységes utcabútorokkal, növényzettel.

A Dísz tér az egységes zalakarosi arculatot megjelenítő utcabútorokkal, rózsalugassal, információs táblákkal bővül. A tourinform iroda és a kerékpár centrum mellett új elektromos kerékpár töltő állomás kapott helyet.

A beruházás 2019. november 14-én kezdődött el és 2020. december 11-én fejeződött be.

Tovább a Karos Korzó oldalára »