HU
Főoldal » Turisztikai » Medvebor Pince – természetesen

Medvebor Pince – természetesen

2021. 09. 14.
Medvebor Pince – természetesen

A Medvebor Pincében 2010 óta készülnek kézműves borok.

Borokat sokféleképpen lehet készíteni. A szőlő ültetésétől a palackozásig a szőlész-borász folytonosan döntéseket hoz. A Medvebor Pincészet birtokán ezekben a döntésekben nagyon nagy könnyebbséget jelent, hogy minden szempontból a természetességet helyezik előtérbe, így bizonyos megoldások eleve fel sem merülnek a döntések során. A pincében például a musthoz és a borhoz kénen kívül semmit sem adnak, boraik spontán erjednek, fajélesztő és tápsó adagolása nélkül. Hisznek abban, hogy így izgalmasabb, különlegesebb és végső soron finomabb borok készülnek.

S hogy mitől lesz kézműves egy bor? Az értékközpontú definíció szerint „azt a bort nevezzük kézművesnek, amelynek születése során a költséghatékonyság, mennyiség, gyorsaság vagy az elvárt ízkép érdekében a termelő semmit nem áldozott fel a bor egyediségéből, beltartalmi értékéből, tisztaságából és a borvidék élhetőségéből.” Tehát egész munkájuk során a bor egyedisége, beltartalmi értéke, tisztasága és a borvidék élhetőségének megőrzése a cél. Ennek a definíciónak egyébként éppen az a szépsége – bár a Medvebor kifejezetten kis pincének számít a maga másfél hektáros méretével – hogy üzemmérettől függetlenül, értékekre koncentrálva határozza meg a kézművességet (s nem a technológia-ellenességben látja a kézművesség útját).
Rendszeres és alkalmi borkóstolóik során a legfontosabb szempont, hogy a kiváló borok fogyasztása közben vendégeik jól érezzék magukat, s olyan élményekkel gazdagodjanak, melyeket csak itt élvezhetnek.

Ennek érdekében fontosnak vélik régi Kárpát-medencei szőlőfajták felkutatását és újra termesztésbe vonását: a pince különlegességeként jelenik meg így a Szerémi zöld, a Rózsamáli vagy a Mézes fehér szőlőfajta a Messiás, Furmint vagy a Szagos sárfehér mellett. Álmuk az, hogy a régi itt honos szőlőfajták ismertsége és elismertsége megközelítse a filoxéravész előtti időket.
Másfél hektár saját, s e mellett fél hektár bérelt területen gazdálkodik a pincészet s terveik közt nem is jelen ennél nagyobbra nőni: a növekedést nem mennyiségi, hanem minőségi növekedésként akarják megvalósítani. Boraik bár már most is kiválóak, céljuk, hogy minden évjárat egy kicsit még jobb legyen, mint az előző. Szeretettel várják vendégeiket előre egyeztetett időpontban, hogy az érdeklődők személyesen győződhessenek meg minderről.

Elérhetőségek:
Pince: Csáford, Déloldal-lap utca 70.
tel.: (20) 223 2368 v. (30) 327 9826
web: www.medvebor.hu
Fb: facebook.com/medvebor

A blogbejegyzés az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program 2014-2020 támogatásával valósul meg.

vissza