A térség gasztro-kultúrájának máig szerves részét képezik olyan tradicionális ételek, amelyek a hajdani, népi konyha mindennapos „gyöngyszemei” voltak, gondoljunk csak a dödöllére, prószára vagy éppen a kerékrépa levesre.
A zalai konyha egyik legfőbb nagyszerűsége éppen az egyszerűségében rejlik: helyi (akár saját magunk által megtermelt) vagy a térségben megtalálható, egyszerű alapanyagokból alkotni ínycsiklandó specialitásokat, támaszkodva nagyanyáink jól bevált - olykor megsárgult lapokon, féltve őrzött - családi receptúráira.
Hiszünk a zalai gasztronómia értékeiben, emellett jól tudjuk: innováció és tradíció jól megférhet „kéz a kézben” egymás oldalán. Ezen filozófiánk mentén vált fő célunkká, hogy az Élménnyel Teli Ízek receptversenyünk által „leporoljuk” és új köntösben, az innovatív konyhatechnológiáknak is teret engedve tálaljuk fel ismét, s hozzuk vissza a köztudatba a zalai ízeket.
Az ínycsiklandó étkek mellett azonban vétek lenne megfeledkeznünk étkezéseink megkoronázójáról: zamatos borainkról! A vidék kedvező klímájának és persze, a tradicionális szakértelemnek hála Zalakaros és környéke a zalai borvidék igazi ékességévé vált, ahonnan évről-évre páratlan borkülönlegességek kerülnek ki s kápráztatják el a minőségre szomjazókat.
Az ízlelés érzék keretein belül Élménnyel Teli Ízek néven hirdetett receptversenyt a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. A város szívügye, hogy megőrizze gasztronómiai értékeit és az ország más tájairól érkezőkkel is megismertesse a zalai ízeket, természetesen mindezt úgy, hogy közben a helyiek is belekóstoljanak a legjavába!
A tavalyi wild food, a gŐZgombóc óriási sikere után újabb gasztronómiai kategóriát alkotott Zalakaros. A Go Bike integrált városmarketing program keretében merész gasztronómiai víziót is megfogalmaztak az ötletgazdák: Magyarország első bike food ételét keresték egy receptversenyen, amelynek győztese a Mapei Tour de Zalakaros 0. napján, egy mini bikefood fesztiválon is debütált.
A döntőbe jutott recepteket 2019. június 18-án, zalakarosi séfek tolmácsolásában kóstolhatta meg a zsűri, ők választották ki a kategória győztesét, Zalakaros kedvenc tésztaételét. Az ország első BIKE FOOD-ját pedig egy Bike Food zsűri választotta ki.
(A képekre kattintva megtekinthetőek a díjazott ételek fotói nagyobb méretben!)
Klasszik kategória:
Szabóné Szűcs Hajnalka - Krumplis tészta Hajni módra |
Bikefood kategória:
Nagy Kinga - Biker Bulgur |
MenDan Hotel szakács csapata - Erdei gombás rakott laska tészta |
Virág József és a Park Inn Kitchen csapata – BIKE ROLL – a „fúziós útravaló” |
>> További nyertes receptek - 2019 <<
Az Élménnyel Teli Ízek vadgasztronómiai tematikával folytatott receptverseny felhívására több, mint száz alkotás érkezett.
Klasszik kategóriában elsősorban hagyományokon alapuló, zalai vadétel recepteket várták, de fontos szempont volt az ételek étlapra vihetősége is. A döntőbe jutott recepteket 2018. május 8-án, zalakarosi séfek tolmácsolásában kóstolhatta meg a zsűri, ők választották ki a kategória győztesét, Zalakaros kedvenc vadételét. Az ország első Wild Food-ját a SVÉT zsűrizte.
(A képekre kattintva megtekinthetőek a díjazott ételek fotói nagyobb méretben!)
III. helyezett: omlós nyúlcomb barnamártással, hajdinatészta ágyon.
II. helyezett: mustáros őztokány pirított leveszöldséggel és hozzá gánica tallér.
I. helyezett, ezáltal Zalakaros kedvenc vadétele a zalai vaddisznópofa lett.
Várossá válásának 20. évfordulóját ünnepelve Zalakaros úgy döntött, hogy újrateríti az asztalt és új kihívások elé állítja az érzékszerveket.
Zalakaros térségi receptversenyt hirdetett, amelyre rengeteg alkotás érkezett a zalai kincseskamrákból.
(A képekre kattintva megtekinthetőek a díjazott ételek fotói nagyobb méretben!)
III. helyezett: zalai káposztás borított.
II. helyezett: tejfölös tárkonyos vargányaleves sonkás krumpligombóccal.
I. helyezett: magyarföldi darált-pirított tökmagos kalács.