10 adagra:
őzhús (apró) | 0,7 kg |
zsiradék | 7 dkg |
vöröshagyma | 21 dkg |
zöldpaprika | 10 dkg |
paradicsom | 10 dkg |
fűszerpaprika | 1 csapott ek. |
só, erős paprika, fokhagyma | ízlés szerint |
tejföl | 0,5 pohár |
tejszín | 1 - 1,5 dl |
Gombóchoz:
finomliszt | 30 dkg |
langyos víz | 2 dl |
élesztő | 0,25 dkg |
só | 0,5 dkg |
Az őzhúsból tisztítás darabolás után jóízű pörköltet készítünk a fent nevezett alapanyagokból. Amikor teljesen készre főtt, csont lével vagy vízzel kicsit felhúzzuk a szaftját. A pörkölthúst szűrőkanál segítségével kiszedjük és ledaráljuk, tejföllel lágyítjuk, kóstoljuk, ha szükséges után ízesítjük. Mindezek közben a langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, csipet cukrot és lisztet adunk hozzá, felfuttatjuk. A lisztből és a kovászból lágy tésztát gyúrunk, hagyjuk kelni. Kelesztés után a tésztánkat 5dkg zsemlékre osztjuk, és ismét hagyjuk pihenni. A tölteléket szintén 5dkg gombócokra osztjuk. A tésztánkat kinyújtjuk és betöltjük, kizsírozott tepsibe tesszük, jó szellősen, majd gőzpároló készülékben 100 C fokon, 100% párával 30 perc alatt készre pároljuk. A szaftját turmixszoljuk, tejszínnel mártás sűrűségűre forraljuk.
Papírcsónakba helyezzük a gombócot, mártással meglocsoljuk, sültszalonna morzsával és frissen vágott metélőhagymával meghintjük, tejfölhabbal meglocsoljuk.