HU
Főoldal » Élménnyel teli ízek Zalakaroson 2018 » Magyarország első Wild Food-ja: gŐZgombóc

Magyarország első Wild Food-ja: gŐZgombóc

2018. 06. 01.
Magyarország első Wild Food-ja: gŐZgombóc

Hozzávalók

10 adagra:

őzhús (apró) 0,7 kg
zsiradék 7 dkg
vöröshagyma 21 dkg
zöldpaprika 10 dkg
paradicsom 10 dkg
fűszerpaprika 1 csapott ek.
só, erős paprika, fokhagyma      ízlés szerint
tejföl 0,5 pohár
tejszín 1 - 1,5 dl

 

Gombóchoz:

finomliszt 30 dkg
langyos víz 2 dl
élesztő 0,25 dkg
0,5 dkg

Recept

Az őzhúsból tisztítás darabolás után jóízű pörköltet készítünk a fent nevezett alapanyagokból. Amikor teljesen készre főtt, csont lével vagy vízzel kicsit felhúzzuk a szaftját. A pörkölthúst szűrőkanál segítségével kiszedjük és ledaráljuk, tejföllel lágyítjuk, kóstoljuk, ha szükséges után ízesítjük. Mindezek közben a langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, csipet cukrot és lisztet adunk hozzá, felfuttatjuk. A lisztből és a kovászból lágy tésztát gyúrunk, hagyjuk kelni. Kelesztés után a tésztánkat 5dkg zsemlékre osztjuk, és ismét hagyjuk pihenni. A tölteléket szintén 5dkg gombócokra osztjuk. A tésztánkat kinyújtjuk és betöltjük, kizsírozott tepsibe tesszük, jó szellősen, majd gőzpároló készülékben 100 C fokon, 100% párával 30 perc alatt készre pároljuk. A szaftját turmixszoljuk, tejszínnel mártás sűrűségűre forraljuk.

Papírcsónakba helyezzük a gombócot, mártással meglocsoljuk, sültszalonna morzsával és frissen vágott metélőhagymával meghintjük, tejfölhabbal meglocsoljuk.

letöltés

vissza